Споразумението за ядрени подводници на Австралия със САЩ и Великобритания бързо

...
Споразумението за ядрени подводници на Австралия със САЩ и Великобритания бързо
Коментари Харесай

Австралия обясни защо пактът AUKUS не може да се провали

Споразумението за нуклеарни подводници на Австралия със Съединени американски щати и Англия бързо ще стане " прекомерно огромно, с цел да се провали ". Това съобщи австралийският вицепремиер и министър на защитата Ричард Марлс, представен от " Гардиън ".

Той отхвърли концепцията, че многодесетилетният проект AUKUS може да бъде уязвим на политически промени както в Съединени американски щати, по този начин и в Обединеното кралство.

Марлс предвижда, че по-широките дипломатически старания за стабилизиране на връзките сред Австралия и Китай ще продължат, значително без да бъдат наранени от оповестеното през тази седмица.

Като министър на защитата Марлс беше в центъра на планирането на AUKUS. Той съобщи, че е почувствал " тежестта " и " отговорността " на оповестяването на огромните, поетапни проекти, които включват разходи на Австралия в размер на 368 милиарда $ доникъде на 2050 година

Една от противоречивите точки беше обещанието на Канбера през идващите четири години да даде 3 милиарда $ финансиране за базата за произвеждане на подводници в другите две страни, най-вече в Съединени американски щати,, както и въпросът с гаранциите, че Съединени американски щати фактически ще продадат сред три и пет подводници от клас " Вирджиния " на Австралия през 2030 година

Запитан какви контракти или съглашения стоят под политическия ангажимент на високо равнище, разгласен в Сан Диего тази седмица, Марлс означи, че проектът е " споделено начинание на трите страни ".

Ще има правна основа за това и ще би трябвало да има документ на равнище контракт сред нашите три страни, изясни той.

По негови думи предприемането на тази стъпка поставя и трите страни в позиция, в която съглашението е прекомерно огромно, с цел да бъде провалено от която и да е от тези страни.

Марлс акцентира, че и трите страни са  " надълбоко отдадени на триумфа на другия в този план "  и това му дава " убеденост за развиване по метода, по който желаеме ".

" Трябва да работи за Съединени американски щати, би трябвало да работи за Англия, както и за Австралия ", посочи той.

Въпреки силната рецензия от страна на Китай към договорката AUKUS, която Пекин дефинира като пакт от времето на Студената война, който би бил рисков за района, Марлс увери, че стремежът на Австралия за продуктивни връзки с Китай ще продължи.

" Китай явно влага в личните си отбранителни качества, ние вършим това във връзка с нашите ", означи той.

По мотив въпросите дали подводниците могат да остареят, Марлс съобщи, че фактът, че доста страни влагат съществено в подводници, демонстрира, че те ще бъдат " в действителност потребна част от военния потенциал за десетилетия напред ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР